MOTORLU TAŞITLARDA TRAFİĞE KATILMA-TESCİL İŞLEMLERİ:
Arac sahipleri araclarını yönetmelikte belirtilen esaslara göre yetkili tescil kuruluşuna tescil ettirmek ve tescil belgesi almak zorundadır.
1-) Tescili zorunlu olan ve daha önce tescili yapılmamış bir aracı satın alan veya gümrükten ceken arac sahipleri:
Satın alma veya gümrükten cekme tarihinden itibaren üc ay icinde gerekli bilgi ve belgelerle birlikte yazılı olarak yetkili tescil kuruluşuna müraacat etmek zorundadırlar.
2-) Tescili aracları NOTER senediyle satın veya devir alan arac sürücüleri, aracı adına tescil ettirmek üzere:
Gerekli bilgi ve belgelerle birlikte bir ay icinde yetkili tescil kuruluşuna müraacat etmek zorundadırlar.
3-) Tescil edilerek tescil belgesi alınan aracların karayoluna cıkabilmesi icin ayrıca TRAFİK BELGESİ ve TESCİL PLAKALARI'nı alması gerekir.
4-) Tescil belgesi, trafik belgesi ve tescil plakaları arac üzerinde hazır ve uygun durumda bulundurmadan arac trafiğe cıkamaz.
5-) Tescil işlemleri geciken aracların gecici olarak trafiğe cıkarılıp karayolunda kullanılması icin: Gecici trafik belgesi ve Gecici trafik plakaları alınması mecburidir.
6- Tescil plakalarının arac üzerinde ve uygun durumda bulundurulması yanında ışıkların yakılması ile birlikte arka plakaların 20 metre mesafeden okunabilecek şekilde aydınlatılmış ve temiz olmalıdır.
7- Motorlu bir aracın işletilmesi ve herhangi bir kazaya karışması gibi durumlara karşı MALİ SORUMLULUK SİGORTASI yaptırması zorunludur.
8- Motorlu arac sürücüleri: trafik zabıtası (polisi) tarafından yapılacak denetim ve kontrol sırasında,
a)sürücü belgesini
b)tescil belgelerini
c)trafik belgesini
d)mali sorumluluk sigorta policesini ve tescil plakalarını göstermek zorundadır.
9- Arac sahipleri ekonomik ömrünün dolması, kaza, yangın, tahrip edilme veya benzeri sebeplerle hurdaya ayırdıkları aracların tescilinin silinmesi icin hurdaya ayırma tarihinden itibaren 1 ay icinde ilgili tescil kuruluşuna dilekce ile müracat etmek zorundadır.
ARAÇLARIN MUAYENE MECBURİYETLERİ VE SÜRELERİ:
1)Hususi otomobiller ile bunların her türlü römorkları:
-Trafiğe cıkışından sonra ilk 3 yaş sonunda ve devamında her 2 yılda bir.
-Resmi ve ticari plakalı ve bunların her türlü römorkları: İlk trafiğe cıkışıdan itibaren ilk 2 yaş sonunda de vamında yılda 1.
-Lastik tekerlekli traktörler ve bunların her türlü römorkları:
İlk trafiğe cıkışından itibaren ilk 3 yaş sonunda ve devamında her 3 yılda bir.
-Diğer bütün motorlu araclar ile bunların her türlü römorkları ilk bir yaş sonunda ve devamında her yıl.
periyodik muayeneye tabi tutulur.
2)Motorlu taşıtın muayene süresi dolmamış olsa bile;
-Kazaya karışması sonucu yetkili zabıtaca muayenesi görülen araclar,
-Üzerinde değişiklik yapılan araclar
ayrıca özel muayeneye tabi tutulurlar.
3)Arac üzerinde yönetmelikte belirtilen şekilde yapılacak her türlü değişikliğin arac sahibi tarafından 30 gün icinde yetkili tescil kuruluşuna bildirilmesi mecburidir.
4)Uyuşturucu ve keyif verici maddeleri almış olanlar:
-Derhal arac kullanmaktan men olurlar.
-Mahkeme kararıyla para ve hapis cezası ile cezalandırılır, sürücü belgesi süresiz olarak geri alınır.
ASLİ KUSURLAR:
1-) Kırmızı ışıkta gecmek. Trafik polisinin dur ikazına uymamak.
2-) Şeride tecavüz etmek.
3-) Bir araca arkadan carpmak.
4-) Karşı yönden gelen şerit ve yol bölümünden gitmek.
5-) Sollama kurallarına uymadan arac sollamak.
6-) Dönüş kurallarına uymamak.
7-) Daralan yollarda öncelik hakkına uymamak.
8-) Şehirler arası yollarda park yapmak.
NOT: Alkollü arac kullanmak, hız limitini aşarak arac kullanmak, ehliyetsiz arac kullanmak ASLİ KUSUR DEĞİLDİR.
NOT: Katalitik konvektör; zehirli gazların zehirleyicilik özelliğini azaltır.
|